NÄR ÄR EN PERSON FRISK?

Ryggsmärtor är världens främsta klagomål

I känd studie samlade och utvärderade forskare cirka trettiofemtusen källor om hälsotillståndet för människor över hela världen mellan 1995 och 2015. Medan en person var tvungen att kämpa med sjukdomar under i genomsnitt en femtedel av sitt liv 1990, steg värdet till en tredjedel 2015. Till skillnad från klagomålens varaktighet och frekvens har orsakerna knappast förändrats. Oftast lider människor av:

  • Ryggont
  • Depressioner
  • Allvarlig järnbrist
  • Nacksmärta
  • Åldersrelaterad hörselnedsättning

I synnerhet rygg- och nacksmärtor ökar dramatiskt i vårt moderna samhälle. Orsaken till detta kan redan hittas i barndomen: Tunga skolväskor, långa perioder av stillasittande i icke-ergonomiskt anpassade stolar och för lite rörelse främjar en ohälsosam hållning, vilket på lång sikt kan leda till hållbar skada och subluxationer (feljusteringar) i ryggraden. I yrkeslivet finns det andra faktorer som stress och för korta pauser, vilket gör smärta i rygg och nacke lättare.

När anses en person faktiskt vara frisk?

Hälsa är också en subjektiv känsla som är svår att definiera. För många människor betyder hälsa frånvaro av smärta, obehag eller sjukdom. Enligt definition är det ”ett tillstånd av perfekt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande ” som inte definieras av ”frånvaron av sjukdomar”.

Kiropraktiken öppnar begreppet hälsa från en annan vinkel. Eftersom ryggraden är avgörande för människors allmänna hälsa. Om det finns subluxationer av enskilda ryggkotor störs hela kommunikationen och prestandan hos kroppen. Subluxations som just har börjat går ofta obemärkt och smärtfritt. De flesta av de drabbade märker bara att något är fel när de upplever rygg, nacke eller huvudvärk.

Hur kan kiropraktik hjälpa mot besvär?

Människor över hela världen lider av muskelbesvär och sjukdomar, varav många är baserade på subluxationer. En kiropraktor lokaliserar först klagomålet och undersöker orsaken. Med hjälp av mjuka justeringar kan den bakomliggande orsaken åtgärdas icke-invasivt och naturligt. På detta sätt banar kiropraktorn vägen för kroppen att läka sig själv och återställa det normala tillståndet – dvs. en optimal funktion hos kroppen. Eftersom människan är programmerad i sin grundläggande struktur för att vara frisk och att förnya sig själv.

Kontakta oss som din naprapat i Göteborg!